Agenda

Laatste nieuws

Lid worden?

Wilt u lid worden van onze vereniging? Geef dan u gegevens door via onderstaande formulier:

Project Stolpersteine

Het zogenaamde project ‘Stolpersteine’ is een bijzonder project dat onze historische vereniging samen met de Stichting Mikwe uit Zaltbommel op vrijdag 4 oktober 2013 heeft georganiseerd.

Medewerking aan deze bijeenkomst is verleend door de predikanten Mink en Broekman, Opperrabbijn Jacobs, burgemeester Van Ruijven, leerlingen van de groepen 7/8 van de beide basisscholen, gemengd koor “Soli Deo Gloria” onder leiding van Wim Gout met extra begeleiding door Anja Bok.

Een stolpersteine is een  kubusvormige betonnen steen van 10 bij 10 centimeter met een messing bovenplaat waarin de gegevens van het slachtoffer is gegraveerd. Ze vormen een tastbare herinnering aan de Jodenvervolging in onze regio tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze heten stolpersteine omdat je er over struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

De struikelstenen zijn kleine sympathieke monumenten, die door heel Europa samen een enorm omvangrijk monument vormen voor onmetelijk lijden. In verschillende plaatsen in Nederland liggen er al struikelstenen.

In Herwijnen zijn in de Tweede Wereldoorlog twee Joodse gezinnen weggevoerd (1943): Mozes van Straten, zijn vrouw Jeanette van Straten-Blijdenstein en hun zoon Manuel van Straten en Bernard van Straten, zijn vrouw Sophia van Straten-van der Sluis en hun zoon Manuel van Straten. Zij zijn allen vergast in Sobibor.

Mozes, Jeanette en Manuel woonden aan de Waaldijk (nu nr. 44) en Bernard, Sophia en Manuel woonden in de Molenstraat (ongeveer ter hoogte van nr. 10).

Voor deze zes omgekomen Herwijnse Joodse inwoners wil onze historische vereniging samen met de Stichting Mikwe uit Zaltbommel voor het ouderlijke huis struikelstenen plaatsen; dit als een blijvende herinnering aan onze medeburgers.

Stolpersteine1 Stolpersteine2

Onze vereniging

De historische vereniging "Den Ouden Dijk" te Herwijnen werd op 28 juni 1996 opgericht.


Meer weten

Adres

p/a Burg. Gaarlandstraat 19

4205 CA Gorinchem

06-24976105

info@denoudendijk.nl

IBAN: NL66RABO0366712314

Back to top