Agenda

Laatste nieuws

Lid worden?

Wilt u lid worden van onze vereniging? Geef dan u gegevens door via onderstaande formulier:

Oogstfeest

Historisch oogstfeest - 22 augustus 2009:

Voor het eerst in de geschiedenis van het bestaa n van onze vereniging hebben we in 2009 een historisch oogstfeest georganiseerd.
De vereniging had vooraf niet kunnen hopen op zo'n fantastische dag en de 22e augustus 2009 zal dan ook zeker de boeken ingaan als een historische dag.
Govert en Ditty van Zee komen regelmatig op soortgelijke feesten om maai- en dorsdemonstraties te geven. Hun droom om dit ook in Herwijnen te organiseren werd werkelijkheid door de samenwerking met de historische vereniging en de Vervoornstichting.
Ruim 1500 belangstellenden bezochten het feestterrein aan de Katerdam in Herwijnen. Rondom boerderij "De Oude Dijk" was van alles te zien en te beleven.
Om 10.00 uur arriveerde de burgemeester van Lingewaal, mevrouw van Ruijven. Na een kort openingswoord werd ze door bestuurslid Ditty van Zee aan het werk gezet waarmee de dag was geopend. Na een kopje koffie met Herwijnse pruimentaart werd de burgemeester rondgeleid door voorzitter Marinus van Maaren en secretaris Marjan Pelle.
Tegenover de historische boerderij van de Vervoornstichting vonden de maai- en dorsdemonstraties plaats. Ook was een originele vorkjesschudder te zien met een paard ervoor. De hele dag door was er veel belangstelling voor de demonstraties.
Ook voor de roofvogelshow was veel belangstelling. Er waren dan ook veel roofvogels te zien zoals valken, uilen en gieren. Het publiek werd ook betrokken bij de show door vogel "Miep" die bovenop een aantal vrijwillige kinderen ging zitten.
Achter de hooiberg werden oude ambachten gedemonstreerd. De bakker bakte brood in een oude houtgestookte oven, er waren een nettenboeter en een stoelenmatter aan het werk en een aantal dames zat druk te breien.
In de boerderij waren oude foto's van Hellouw te zien en in de boomgaard voor de boerderij gaf Bert van Arkel demonstraties schapendrijven door bordercollies. Van de mogelijkheid om in oude kleding op de foto te gaan, zittend op de bok van een oude boerenwagen werd ook gretig gebruik gemaakt. Niet alleen de kinderen maar ook de oudjes klommen op de wagen om in het stro gefotografeerd te worden.
Ook aan de inwendige mens is gedacht. In de eerste plaats kon men streekprodukten kopen om achteraf thuis nog eens na te genieten. Daarnaast heeft Jantina de Looff de catering verzorgd en was onder de fruitbomen een prachtig terras gemaakt vanwaar men alle activiteiten kon overzien. Op het terras konden bezoekers genieten van koffie met Herwijnse pruimen-, appel- of perentaart. Ook waren er broodjes verkrijgbaar met vlees uit Herwijnen zoals een Katerburger of Lamsshoarma. Onder de bomen was het op deze zonnige warme dag goed toeven en het terras heeft dan ook de hele dag vol gezeten.
We hebben als vereniging veel mooie feesten en bijeenkomsten georganiseerd maar hierover zal nog lang worden nagepraat.

oogstfeest oogstfeest2

Onze vereniging

De historische vereniging "Den Ouden Dijk" te Herwijnen werd op 28 juni 1996 opgericht.


Meer weten

Adres

p/a Burg. Gaarlandstraat 19

4205 CA Gorinchem

06-24976105

info@denoudendijk.nl

IBAN: NL66RABO0366712314

Back to top