Agenda

Laatste nieuws

Lid worden?

Wilt u lid worden van onze vereniging? Geef dan u gegevens door via onderstaande formulier:

Veel belangstelling voor aftrap project EGVL

  • 31-01-16

Ruim 200 belangstellenden waren vrijdagavond 29 januari aanwezig in dorpshuis “De Koels” bij de aftrap van het project Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal (EGVL). Namens de Stichting in oprichting vertelde Marjan Pelle over de plannen die deze stichting wil gaan uitvoeren om de zes vliegeniers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Lingewaal met hun vliegtuig zijn neergestort, te eren. Zoals het plaatsen van informatieborden bij de locaties waar de vliegtuigen zijn neergestort en het uitzetten van een interactieve herinneringsroute langs die locaties, die de Stichting i.o. samen met Dwaalroutes gaat ontwikkelen.

Om de jeugd bij het project te betrekken is contact opgenomen met het Gelders Erfgoed om voor de digitale leerlijn “Reizen in de Tijd” een (bezoek)les over de vliegeniers te maken; deze les is dan door alle Gelderse basisscholen te gebruiken. Ook de forten (Kunstfort Asperen, Geofort Herwijnen en Fort Vuren) zijn gevraagd om medewerking aan het project te verlenen; door bijvoorbeeld als begin- of eindpunt van de route te fungeren. Ook zal bij het mogelijk vinden van grotere vliegtuigonderdelen, deze geplaatst kunnen worden bij de forten.

Na de aftrap luisterden de aanwezigen aandachtig naar de presentatie van de projectleider, Peter den Tek, over de zes vliegeniers en de vijf neergestorte vliegtuigen. Boeiende verhalen over hun missies en hoe zij zijn neergestort of een noodlanding maakten op Lingewaals grondgebied. Veel foto’s, officiële documenten, brieven, rapporten en luchtfoto’s werden tijdens de presentatie vertoond. Ook diverse informatie van ooggetuigen, die voor dit project zijn geïnterviewd, werd in de presentatie meegenomen. Klik hier voor de foto’s.

De historische verenigingen van Herwijnen, Heukelum, Spijk en Vuren kijken terug op een geslaagde avond en goede aftrap van het project waarvan de ingebruikname van de herinneringsroute op 10 mei 2017 is gepland.

Dit project volgen kan via de website: www.egvl.nl

Of via Facebook: The Air War over Lingewaal / De Luchtoorlog boven Lingewaal https://www.facebook.com/groups/987579361267338/

Klik op deze link voor de foto’s.


Onze vereniging

De historische vereniging "Den Ouden Dijk" te Herwijnen werd op 28 juni 1996 opgericht.


Meer weten

Adres

p/a Burg. Gaarlandstraat 19

4205 CA Gorinchem

06-24976105

info@denoudendijk.nl

IBAN: NL66RABO0366712314

Back to top