Agenda

Laatste nieuws

Lid worden?

Wilt u lid worden van onze vereniging? Geef dan u gegevens door via onderstaande formulier:

Gedenkmonument, tien jaar later.

  • 22-04-15

Het is 10 jaar geleden dat het gedenkmonument op de algemene begraafplaats werd onthuld (23 april 2005). Dit gedenkmonument is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers uit Herwijnen of zij die op het grondgebied van de voormalige gemeente Herwijnen tijdens de oorlog van 1940/1945 zijn omgekomen. HV Den Ouden Dijk heeft dit project destijds op zich genomen. Klik op de link voor een fotoreportage van de totstandkoming van het monument en de onthulling ervan.

Meer weten over de elf oorlogsslachtoffers van Herwijnen waarvan de namen op het gedenkmonument staan?
Op 12 mei 1940, twee dagen na het uitbreken van de oorlog, wandelde ondanks de ingestelde avondklok (tijdstip waarna het verboden was zich op de openbare weg te bevinden) de zeer slecht horende Engel van Zee op de Waaldijk. Een Nederlandse militair die  belast was met het controleren van die  maatregel  zag Engel van Zee op de dijk lopen en gebood hem  te   stoppen.  Maar de  militair wist  niet dat  Engel  doof  was. Het  werd  de militair ernst   en  hij riep “ halt of ik schiet ” maar  Engel  van  Zee  hoorde  niets  en  liep  verder. Zijn  doofheid   werd  hem fataal.  De  Nederlandse militair schoot  Engel van Zee dood.

In1943 zijn zes Joodse Herwijnse medeburgers weggevoerd en in Sobibor vermoord. Het was het gezin van Bernhard Salomon van Straten zijn tweede vrouw Sophia van der Sluis en hun (stief)zoon Manuel. En het gezin van zijn broer, Mozes van Straten, zijn vrouw Jeanette van Blijdenstijn en hun 12 jarige zoon Manuel. (Meer informatie over de families Van Straten is o.a. opgenomen in het naslagwerk “Stolpersteinen in Herwijnen” verkrijgbaar voor € 6,50 bij de HV).

Op 12 december 1943 stortte ter hoogte van het fort Nieuwe Steeg te Herwijnen een Mosquito vliegtuig van de R.A.F. neer. Beide bemanningsleden J.D. Philips (piloot) en B.F. Reynolds (navigator) kwamen daarbij om het leven. De stoffelijke resten werden overgebracht naar het baarhuisje op de begraafplaats aan de Peperstraat alwaar zij enige dagen later werden begraven.

Gijsbert Horden was werkzaam als vormer op de ijzergieterij te Dordrecht toen hij  te horen kreeg dat hij naar Duitseland zou worden uitgezonden en in de plaats Bochum  tewerkgesteld zou worden. Gijsbert, die verkering had met Jenneke de Boef wonende aan de Lingedijk C 101 te Herwijnen trouwde, die elfde maand nog met Jenneke en zij gingen inwonen bij de ouders van Jenneke, met de hoop om niet uitgezonden te worden.  Op 5 juni 1942 werd Gijsbert, tegen alle verwachtingen in, door de Duitsers van de fabriek gehaald en op transport gesteld naar Duitsland.  In december 1942 was Gijsbert met kort verlof in Herwijnen en zo kon hij bij de geboorte, op 21 december, van zijn zoon Jan Cornelis aanwezig zijn. In de maand juni van het jaar 1943 was Gijsbert nogmaals vijf dagen met verlof bij zijn vrouw en zijn half jaar oude zoon. In April 1944 kreeg Jenneke Horden-de Boef vanuit Duitsland het bericht, dat haar man Gijsbert op 17 januari  1944 om  10.25 uur  door een  arbeidsongeval (vermoedelijk een bombarde-ment) om het leven was gekomen en daar begraven. De vijfentwintig jaar oud geworden Gijsbert Horden werd in juni 1951 op het Ereveld te Loenen herbegraven.

Zoals zoveel jonge sterke Nederlandse mannen werd ook Hendrikus de Bruin tijdens de oorlog in 1942  tewerkgesteld  door  de Duitsers.  Als  22 -jarige  werd hij als matroos  geplaatst te Dortmund op het Duitse  binnenschip ,,Munster 15 ”. Hij  werkte  via   de  Arbeitseinsaltz  als schippersknecht. 

Op 6 oktober 1944 werd Hendrikus  (Henk)  dodelijk getroffen bij een  bombardement. In de overlijdensakte spreekt men van gesneuveld te Dortmund ten gevolge van een vijandelijke aanval. Henk werd in Duitsland begraven Hendrikus de Bruin werd herbegraven op de algemene begraaf-plaats gelegen aan de Peperstraat te Herwijnen.

 

 


Onze vereniging

De historische vereniging "Den Ouden Dijk" te Herwijnen werd op 28 juni 1996 opgericht.


Meer weten

Adres

p/a Burg. Gaarlandstraat 19

4205 CA Gorinchem

06-24976105

info@denoudendijk.nl

IBAN: NL66RABO0366712314

Back to top