Agenda

Laatste nieuws

Lid worden?

Wilt u lid worden van onze vereniging? Geef dan u gegevens door via onderstaande formulier:

Ciconia Ciconia op jaarvergadering 16 april

  • 18-04-14

In 1979 opende in Herwijnen het eerste buitenstation in Nederland voor Ooievaars. Deze prachtige vogel werd toen met uitsterven werd bedreigd. Onze eigen lid Kees Vos, beheerder van dit bijzondere buitenstation aan de Schoutensteeg in Herwijnen, heeft daarover uitgebreid verteld op onze jaarvergadering op 16 april. Tijdens zijn uitleg over het project om in Nederland weer ooievaars te laten broeden, werden mooie plaatjes vertoond. Dat dit project is geslaagd blijkt wel uit het feit dat de de ‘ciconia ciconia’ zelfs in het wild broed en dat het buitenstation momenteel alleen voor opvang van zieke of jonge ooievaars wordt gebruikt. 

Omdat de ooievaar een dagelijks beeld in Herwijnen is, vinden wij het heel gewoon om een ooievaar te zien in de polder, uiterwaard of vliegend op de thermiek in de lucht. Maar Dittie van Zee vertelde dat zij eens aan gasten uit Amerika de mooie plekjes van Herwijnen liet zien en natuurlijk ook bij de ooievaars ging kijken. De Amerikanen waren helemaal verbaasd. Zij dachten dat de ooievaar alleen in een fairytale (sprookje) voor kwam.

Als je het verhaal van Kees Vos hoort over ‘zijn’ project is het ook net een sprookje. Een vogel die bijna was uitgestorven die nu weer prima voor zichzelf kan zorgen. Een prachtig verhaal!

Op 10 maart 1979 kwamen de eerste jonge ooievaars naar het buitenstation in Herwijnen; hiervan is een kort filmfragment bewaard gebleven:


Onze vereniging

De historische vereniging "Den Ouden Dijk" te Herwijnen werd op 28 juni 1996 opgericht.


Meer weten

Adres

p/a Burg. Gaarlandstraat 19

4205 CA Gorinchem

06-24976105

info@denoudendijk.nl

IBAN: NL66RABO0366712314

Back to top