Agenda

Laatste nieuws

Lid worden?

Wilt u lid worden van onze vereniging? Geef dan u gegevens door via onderstaande formulier:

Historische maaltijd ouderwets gezellig!

  • 23-01-14

Met bijna 200 leden zat de vernieuwde grote zaal van het dorpshuis vol!

In de zaal was een tafel gedekt met prachtig oud servies en antiek glas. Er stonden vier lange dissen in de zaal die waren gedecoreerd met rieten manden en dienbladen vol met diverse (vergeten) groenten, fruit en noten. Als statafels waren grote wijnvaten gebruikt waarop schaaltjes met allerlei kruiden en specerijen stonden. Het het podium was ingericht als een grote ouderwetse keuken vol keulse potten, oude blikken, petroleumstellen, weckpotten, potten en pannen, pollepels en ander keukengerei.

Bij binnenkomst kon men proeven van lekkere hapjes gemaakt naar middeleeuwse recepten, zoals appeltaart, gemeene pannenkoecken, plumb pudding, Spaensche pap, hazepeper, bruinen bonen met zoete appeltjes, casetoerte, roffioelen, appeltaart, gestoomde pastinaak en stoofperkes.

Allemaal gemaakt door de (bestuurs)leden.

De historische vereniging had de primeur om als eerste vereniging van de prachtig vernieuwde zaal van het dorpshuis gebruik te maken. Hiervoor kreeg ATG/de dorpshuisbeheerder een hartelijk applaus. Nadat voorzitter Joop, een kort welkomstwoord had gesproken werd door Dittie van Zee, uiteraard in toepasselijke kledij, een lezing verzorgd. Aan de hand van diverse schilderijen en tekeningen vertelde zij over voedsel en eten door de eeuwen heen. Als afsluiting zong zij samen met enkele leden van het historische mannenkoor de Spijskaart (klik hier voor de tekst van het lied); met een pollepel sloeg Dittie de maat!

Na dit optreden was het buffet geopend.

Tegelijkertijd begon troubadour Leo de Vlieger te zingen. Variƫrend van luisterliedjes tot gezellige meezingers. Sommige gasten zongen mee en anderen haakten gezellig in!

Bij het buffet was er bruin en wit oerbrood, speciaal door Bakker Bakker voor onze vereniging gebakken, bourgondische beenham van Kaldenberg en heerlijke soepen gemaakt door Jantina de Looff. Op een bordje kreeg men drie kopjes met erwtensoep, pastinaaksoep en bruine bonen soep.

Op de tafels stonden kroezen oerbier, van Slijterij Jeltje, flessen met water en kannen met verse karnemelk en melk. Ondanks de grote opkomst was er voldoende te eten. Onder de gezellige muziek en zang van de troubadour werd er gekletst en heerlijk gegeten.

De historische maaltijd was weer ouderwets gezellig!

Klik hier om de foto's te bekijken. Binnenkort zijn ook enkele filmpjes hier beschikbaar.


Onze vereniging

De historische vereniging "Den Ouden Dijk" te Herwijnen werd op 28 juni 1996 opgericht.


Meer weten

Adres

p/a Burg. Gaarlandstraat 19

4205 CA Gorinchem

06-24976105

info@denoudendijk.nl

IBAN: NL66RABO0366712314

Back to top