Agenda

Laatste nieuws

Lid worden?

Wilt u lid worden van onze vereniging? Geef dan u gegevens door via onderstaande formulier:

Zaal puilt uit bij ledenavond over de ruilverkaveling

  • 24-10-13

Even na 20.00 uur had iedereen een plekje in de overvolle zaal gevonden. Tijdens het welkomstwoord van de voorzitter druppelden nog wat boeren binnen die eerst hun werk hadden gedaan. Naast de vaste bezoekers waren namelijk ook zij op dit interessante onderwerp afgekomen. Na het welkomstwoord heeft Dittie van Zee een geluidsfragment geïntroduceerd waar als inleiding naar werd geluisterd. In Herwijns dialect wordt door Eim de Jongh en Tonnie van Krieken gesproken over de ruilverkaveling. Dit fragment komt van de website van het MeertensInstituut. U kunt het hier beluisteren (duur 24 minuten).

Daarna hebben Jaap de Kock en Gerrit Sterrenberg op hun eigen wijze aan de hand van dia’s gemaakt in de begin jaren ’60 door voormalig dominee De Graaff uit Hellouw, een presentatie verzorgd over de ruilverkaveling. De foto’s ziet u hier; deze zijn voorzien van teksten, die tijdens de ledenavond zijn verteld. Na de pauze is een gedeelte uit de serie “Een ode aan onze doden” van TV Gelderland vertoond van 6 maart 2012. Dit gedeelte gaat over de opening van hoeve De Laar door Prins Bernhard in 1963; dus dit jaar 50 jaar geleden. Daarin wordt ook gesproken over de ruilverkaveling en zijn er beelden uit de voorlichtingsfilm van 1960.

Na afloop werden de ervaringen gedeeld onder het genot van een borrel. En weer kan de vereniging terugkijken op een geslaagde ledenavond waar ruim 250 belangstellenden op af zijn gekomen!

ruilverkaveling2


Onze vereniging

De historische vereniging "Den Ouden Dijk" te Herwijnen werd op 28 juni 1996 opgericht.


Meer weten

Adres

p/a Burg. Gaarlandstraat 19

4205 CA Gorinchem

06-24976105

info@denoudendijk.nl

IBAN: NL66RABO0366712314

Back to top