Agenda

Laatste nieuws

Lid worden?

Wilt u lid worden van onze vereniging? Geef dan u gegevens door via onderstaande formulier:

Legging Stolpersteinen indrukwekkend

  • 04-10-13

Voor de herdenkingsbijeenkomst en de legging van de Stolpersteinen op vrijdag 4 oktober 2013 was veel belangstelling. Tijdens de bijeenkomst werd er door leerlingen van de beide basisscholen een zelfgeschreven gedicht voorgelezen. Dit was gemaakt naar aanleiding van de ter voorbereiding op de steenlegging gegeven gastles over Jodenvervolging op de basisscholen voor de groepen 7 en 8. Beide gedichten kunt u hier nalezen. Ook was er een bijdrage door de beide predikanten en burgemeester Van Ruijven.

Soli Deo Gloria heeft de bijeenkomst muzikaal ondersteund waarbij Wim Gout samen met Anja Bok het “Kol Nidrei” prachtig heeft gespeeld. Opperrabijn Jacobs sprak met veel gevoel over hetgeen de Joden is aangedaan en sprak in het Hebreeuws een gebed voor de gestorven zielen uit; het Kaddiesj. Eigenlijk moet dit door de kinderen van een gestorvene uitgesproken worden; maar de omgebrachte Herwijnse Joden hebben geen kinderen die dit voor hen kunnen doen. Want die zijn ook vergast.

2013-10-04 hist ver 1241  

Na de bijeenkomst werd bij de woningen Molenstraat 10 en Waaldijk 44 de Stolpersteinen ter plaatse gelegd door Pim van der Meijden. Kinderen van de beide scholen hebben de Stolpersteinen naar de locaties gebracht.De twee Joodse gezinnen van de broers Mozes en Bernhard van Straten hebben zo een eigen herdenkingsmonumentje.

Dit project heeft door medewerking van de Herwijnse kerken, scholen en verenigingen een gevoel van verbondenheid gegeven. De betrokkenheid van de Herwijnse gemeenschap uitte zich door de belangstelling van zo’n 300 aanwezigen bij de herdenkingsbijeenkomst en de legging van de Stolpersteinen.

Historische vereniging “Den Ouden Dijk” Herwijnen kijkt met een goed gevoel terug op dit bijzondere project.


Onze vereniging

De historische vereniging "Den Ouden Dijk" te Herwijnen werd op 28 juni 1996 opgericht.


Meer weten

Adres

p/a Burg. Gaarlandstraat 19

4205 CA Gorinchem

06-24976105

info@denoudendijk.nl

IBAN: NL66RABO0366712314

Back to top