Agenda

Laatste nieuws

Lid worden?

Wilt u lid worden van onze vereniging? Geef dan u gegevens door via onderstaande formulier:

Graftombe Mijnlieff

Het restaureren van de gedenkzuil graftombe Mijnlieff.

Eén van de doelstellingen van de historische vereniging is, het onderzoeken en beschrijven van de historie van de streek en het instandhouden van historische monumenten in de ruimste zin van het woord.
Bij de storm van 27 oktober 2002 werd de gedenkzuil staande op het familiegraf Mijnlief zodanig beschadigt dat restauratie noodzakelijk werd geacht.

Historie:
In de 19e en 20e eeuw woonde in Herwijnen het geslacht Mijnlieff, van beroep baksteenfabrikanten ( fabriek’s directeuren van de twee plaatselijke steenfabrieken).
29 december 1880 werd grafruimte, gelegen op de begraafplaats aan de Peperstraat te Herwijnen, voor onbepaalde tijd uitgegeven aan Arie Jacobus Mijnlieff, steenfabrikant te Herwijnen.

Omschrijving grafmonument:
Grafkelder met obelisk, nummer 111 groot 15.8250 centiare.
Obelisk: hoge vrijstaande vierkante zuil, die van boven smaller is als beneden en aan de bovenkant in een piramidevormige spits uit loopt, bedoeld als gedenknaald.
Het gedenkmonument is in zijn geheel uitgevoerd in zink.

Genealogie:

In de grafkelder zijn bijgezet:
Arie Jacobus Mijnlieff geb: 1826 te Nieuwerkerk a/d Ijsel Overl: 6 januari 1901 te Herwijnen, gehuwd met Adriaantje van Kerkwijk geb: 1823 te Gameren en overl; 19 april 1895 te Herwijnen.
Arie Mijnlieff geb: 7 januari 1909 overl: november1921 en werd op 20 november 1921 bijgezet in het familiegraf.
Op 15 januari 1929 overleed, ongehuwd, op vierenzestigjarige leeftijd Helena Catharina Mijnlieff, dochter van Arie Mijnlieff en Kaatje Goemans. Helena Catharina werd bijgezet in het familiegraf.
Ariene Mijnlieff geb; 18 februari 1856 te Herwijnen dochter van Arie Jacobus Mijnlieff en Adriaantje van Kerkwijk , overl: 15 maart 1937 en werd op 18 maart 1937 bijgezet in het familiegraf.
Fobertus Jacobus Mijnlieff, geb: 2 mei 1880 te Brukelen-Nijenrode, gehuwd met Cornelia Wilhelmina Geertruida Johanna van Pijnacker Hordijk, geb; 29 april 1889 te Tiel.
Waar uit twee kinderen werden geboren, Arie, geb; 7 januari 1909 en Johanna Maria Cornelia Wilhelmina geb: 21 oktober 1911.

Restauratie:
De historische vereniging was van mening dat deze gedenkzuil weer een plaats moet krijgen op het familiegraf Mijnlieff.
Daar er in Herwijnen geen nazaten van de familie Mijnlieff meer woonden werd landelijk gezocht naar families met de stamnaam Mijnlieff.
In Nederland werd een veertigtal families gevonden met de familienaam Mijnlieff .
De meeste van hen waren direct of indirect verwant aan de in Herwijnen bijgezette familieleden Mijnlieff..
Rechthebbende / onderhoudsplichtige, zijn directe of indirecte nazaten van de familie Mijnlieff.
Een aantal van de aangeschreven families reageerde dan ook positief en stonden garant voor een groot gedeelte van de restauratie kosten.
De restauratie werd uitgevoerd door loodgieter De Groot en Vervoorn.
Het resterende bedrag werd opgevangen door zelfwerkzaamheden van het bestuur en conservator Gijs Bok van de historische vereniging.
Mocht u het restauratiefonds van de historische vereniging willen steunen kunt u dit kenbaar maken via E-mail te vinden op deze site.

restauratie Mijlieff


Onze vereniging

De historische vereniging "Den Ouden Dijk" te Herwijnen werd op 28 juni 1996 opgericht.


Meer weten

Adres

p/a Burg. Gaarlandstraat 19

4205 CA Gorinchem

06-24976105

info@denoudendijk.nl

IBAN: NL66RABO0366712314

Back to top